Vinnaren av Women’s Board Award 2019/2020
Detta året hölls Women’s Board Award på Handelshögskolan i Göteborg med rektor Per Cramér som hälsade de drygt 150 gästerna välkomna. Moderator för kvällen var Marianne Dicander Alexandersson och kvällen bjöd på såväl underhållning som en seminariedel med anförande. Andreas Boke, Partner Amrop, berättade om hur nomineringsprocessen gått till då 77 möjliga kandidater till slut resulterade i tre nominerade, via intervjuer och referenstagning. Handelsspexet bjöd på skönsång, medan förra årets pristagare, Andrea Gisle Joosen, berättade om det gånga året för hennes del. Seminariedelen bestod av Charlotte Strömberg och Eva Halvarsson som delade med sig av sina erfarenheter från diverse styrelser.
Sista programpunkt för kvällen var att Carl Bennet delade ut priset till årets vinnare Pauline Lindwall. Pauline har en internationell profil utöver det vanliga. Pauline har under sin karriär varit baserad i Helsingborg, Köpenhamn, London, Jakarta, Frankfurt och Zürich. Hon har mångårig erfarenhet av ledarroller med resultatansvar från stora konsumentkoncerner som Nestlé och Kraft/Mondelez.
Sedan fem år tillbaka arbetar hon heltid som styrelseledamot och rådgivare i bolag med skiftande karaktär. Pauline har en roll i det internationella börsnoterade amerikanska bolaget McKessen med plats nr 7 på Fortune 500-listan, där Pauline har en styrelseroll i deras separata europeiska bolag. Hon är även styrelseledamot i de noterade svenska bolagen Duni AB och Swedish Match AB.
Pauline har tidigare varit ledamot i kooperationen Lantmännen som har en omsättning på 45 miljarder SEK och kända varumärken som Kungsörnen och AXA. Förutom styrelseuppdrag är hon idag rådgivare till EY och har tidigare haft samma typ av rådgivarroll för StoraEnso.
Hon har under åren behållit sin jordnära personlighet präglad av sin uppväxt i Växjö. Under åren har hon bott i många olika länder och har sedan ett antal år sedan bosatt sig utanför Zürich. Hon har dock behållit en tydlig koppling till Sverige genom sina styrelseuppdrag och genom sin dotter som är bosatt i Göteborg.
Ett naturligt nästa steg för henne är att axla en ordföranderoll. Juryn och de referenser vi varit i kontakt med bedömer detta som ett steg som hon har precis rätt erfarenhet och personlighet för att bemästra. En av hennes referenser formulerar det som ”Impressed by the time and energy she provides. She is serious, committed. I would say she is a real star.”
Juryn berättade att det varit ett svårt beslut och de två övriga nominerade, Victora van Camp och Kersti Strandqvist, höll mycket hög klass.
Victoria van Camp har idag en roll i koncernledningen på SKF som CTO med fokus att utveckla SKFs R&D-footprint utifrån hur bolaget kommer att se ut om 5-10 år och hur marknaden kommer att se ut då för bolaget. Hon har styrelseerfarenhet från börsnoterade kartong- och papperstillverkaren Billerud Korsnäs, från Amexci – som är ett 3D-printbolag för metall, från fordonsunderleverantören VBG och från konsultbolaget Preera.
Kersti Strandqvist har lång operativ ledarerfarenhet från konsumentdelen på SCA/essity. Hon har haft roller som Vice President för både Feminine Care och Baby med ex starka varumärken som Libresse och Libero. Sista nio åren har Kersti ansvarat för sustainability och idag leder hon koncernens digitala transformation. Kersti har styrelseerfarenhet från börsnoterade Swedish Match och TeliaSonera, från statliga SJ och från Private Equity-ägda Trioplast.
Juryn bestod i år av Gunnar Eckbo (Styreinfo/grundare WBA), Marianne Dicander Alexandersson (styrelseproffs), Magnus Johansson (Näringsdepartementet), Charlotte Strömberg (styrelseproffs), Ulrika Danielson (AP2), Sara Wallin (Almi Väst) och Andreas Boke (Amrop).